thebest.VELIKO.INFO
 
    "Велико Инфо - The Best" - Безплатна Новина Няма!
     За Старата Столица Начало І За Търново І За Арбанаси І За Региона
 
 
Велико Търново е административен, културен, исторически и туристически център на България. Градът е географски и комуникационен център на Северна България и е център на една от 28-те области в страната. Велико Търновска Област е с площ от 4662 кв. км. Включва в себе си 10 общини с общо 14 града и 322 села, и население от около 295 хиляди души.
Населението само на Велико Търново наброява около 65 хиляди души, като към това се добавят около 12 000 студенти от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, който е втори по големина университет в България и Националния военен университет “Васил Левски”.
Тук ще откриете много места за пазаруване, множество добри ресторанти и кафета, които предлагат богат избор на храна от целия свят, както и много барове и дискотеки с разнообразна атмосфера. Градът е много компактен, всичко, което искате е само на една ръка разстояние и улиците са изпълнени с млади хора, което му придава много свежо и модерно усещане.
Географското положение, благоприятният климат, наличието на природни и исторически забележителности, характерната архитектура и развитието на народните художествени занаяти, дават перспективи за още по-голямо бъдещето развитие на града. Велико Търново отдавна е емблема за България, а статистиката сочи, че градът и региона са сред десетте най-предпочитани от туристите места в Източна Европа.
Дали идвате тук за първи път или пък това е поредната ви спирка в любимия град, винаги има какво ново да откриете.
Ако ви вълнува старата история на града и местата свързани с величието на Българското царство през средните векове трябва да посетите емблемата на Велико Търново – хълма-крепост “Царевец”, разположен в източния край на града и опасан от всички страни от водите на река Янтра. Непосредствено до него лежи хълма Трапезица с разкрити основи на 17 църкви, а между тях се е сгушила живописната Асенова махала, с църквите "Св. Димитър", “Св. Четиридесет мъченици”, “Св. Апостоли Петър и Павел”, “Св. Георги” и “Успение на Пресвета Богородица”, както и Владишкия мост.
Не пропускайте да се отбиете в Катедралния храм “Рождество Богородично” – най-голямата действаща църква в града, както и да посетите Музея на Възраждането и Учредителното събрание, разположен в Стария Конак, строен от майстор Кольо Фичето, който е и мястото, където през 1879 г. е приета Търновската конституция. В непосредствена близост се намира Археологическият музей.
Една разходка по ул.”Гурко” ще ви докосне до романтизма на Възраждането с неповторимата архитектура, невероятната “Сарафкина къща”, църквата “Св.Св.Константин и Елена”, както и прекрасната гледка към реката и паметника на Асеневци.
Друг квартал от същия период, който впечатлява със своята архитектура и приказните тесни, калдъръмени улички е “Варуша”. Там е “Самоводската чаршия” със своите занаятчийски работилнички, сувенирни магазинчена и картинни галерии; там са църквите “Св. Никола” и “Св. Св. Кирил и Методий”, а от най-високите точки на квартала се разкрива неповторима гледка към целия град.
Движейки се по главната улица не може да не забележите“Къщата с маймунката”, а в центъра на града е величествения паметник “Майка България”.
Ако се спуснете по ул. Стамболийски и пресечете Стамболовия мост ще се озовете до паметника на Асеневци и художествената галерия на Велико Търново; в подножието на хълма Света Гора, който е разположен южно от Царевец и е свързан с културния и духовния възход на Българската държава през Средновековието. Днес там се намира Великотърновският университет “Св. Св. Кирил и Методий”.
Докато сте във Велико Търново не изпускайте шанса да видите уникалния аудио-визуален спектакъл “Царевград Търнов - Звук и Светлина”.Ако разполагате с повече време и желаете да разширите своята обиколка, Архитектурно-Музеен резерват “Арбанаси” е подходящо място.
Освен това може да направите пътуване до един от множеството прекрасни манастири в района, или до останките от древния римски град Никополис ад Иструм. За любителите на активния отдих, регион Велико Търново може да предложи много приятни забавления и изненади.
Поради факта, че във Велико Търново се намира вторият по големина университет в страната, улиците са пълни с млади хора и във въздуха се усеща непринудено и весело настроение.
Тук ще откриете множество ресторанти и заведения, които предлагат традиционна българска кухня, както и разнообразни храни от цял свят. А след апетитната вечеря можете да посетите някой от многото клубове и барове, всеки различен по своето настроение. Можете да отидете в шумен хард-рок бар или да предпочетете някой тих пиано-бар. Велико Търново ще предложи онова, което отговаря на желанието ви.
 
 
   
 
 
 
 thebest.veliko.info І veliko.info І travelbg.info І bghoteli.info І ski.veliko.info І s&l.veliko.info
For information on menu properties, please see http://www.milonic.com/menuproperties.php